Η Σκύρος

Το Νησί της Σκύρου

Η Σκύρος είναι ένα νησί με ιστορία αιώνων και ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας.

Αγκαλιασμένη από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου, με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή μορφολογία, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για διακοπές απόλαυσης και ξενοιασιάς.

Από τη Χώρα ή Χωριό που είναι η πρωτεύουσα του νησιού σε μαγευτικούς οικισμούς όπως ο Πεύκος, η Ατσίτσα, τα Μαγαζιά ή ο Μώλος, θα συναντήσετε πανέμορφα τοπία και μαγευτικούς προορισμούς για τις διακοπές σας.

Είτε αναζητάτε προορισμό για διακοπές ηρεμίας και χαλάρωσης, είτε διακοπές γεμάτες δραστηριότητες και περιπέτεια, η Σκύρος προσφέρει κάτι ξεχωριστό για τον καθένα.

Πεντακάθαρα νερά, όμορφα τοπία και σε πολλές περιπτώσεις με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, με χρυσαφένιες αμμουδιές ή μαργαριταρένια βότσαλα, θα απολαύσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Επίσης, σήμα κατατεθέν του νησιού είναι τα Σκυριανά αλογάκια που σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση. Ωστόσο, θα έχετε την ευκαιρία να τα γνωρίσετε και να τα λατρέψετε!

Η Σκύρος είναι διάσημη για τα κεραμικά της, τα ξυλόγλυπτα έπιπλα και την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική των σπιτιών της.

Φωτογραφίες της Σκύρου

Βίντεο

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους πρόσβασης στη Σκύρο είναι με το πλοίο της Ναυτικής Εταιρίας Σκύρου , το οποίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από και προς τα λιμάνια Λιναριά Σκύρου και Κύμη Ευβοίας. Το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά. Επίσης το αεροδρόμιο της Σκύρου εξυπηρετεί πτήσεις καθ’όλη τη διάρκεια του έτους από και προς  το Αεροδρόμιο της Αθήνας – Ελευθέριος Βενιζέλος  και το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.

  • Πρακτορείο – Κύμη Εύβοια: ( + 30 ) 22220 22020 / 22522
  • Πρακτορείο – Σκύρος (Χώρα): ( + 30 ) 22220 91790
  • Πρακτορείο – Λιμάνι Λιναριά: ( + 30 ) 22220 93465
  • Λεωφορείο ΚΤΕΛ: ( + 30 ) 210 8317163 , 210-8317153

Ο Δήμος Σκύρου αποτελεί μέρος της περιφερειακής μονάδας της Εύβοιας. Εκτός από τη Σκύρο, αποτελείται από το μικρό κατοικημένο νησί της Σκυροπούλας και μερικά μικρότερα ακατοίκητα νησιά. Η συνολική έκταση του δήμου είναι 223,10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το βόρειο τμήμα του νησιού καλύπτεται από ένα δάσος, ενώ ο νότος, που κυριαρχείται από το υψηλότερο βουνό, που ονομάζεται Κοχύλα (792 μ.), Είναι γυμνός και βραχώδης.

Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται επίσης Σκύρος (ή, τοπικά, η Χώρα). Το κύριο λιμάνι, στη δυτική ακτή, είναι η Λιναριά.

Το νησί έχει ένα κάστρο (το Κάστρο) που χρονολογείται από την Ενετική κατοχή (13ος-15ος αιώνας), ένα βυζαντινό μοναστήρι (το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου), ο τάφος του αγγλικού ποιητή Rupert Brooke σε έναν ελαιώνα από τον δρόμο που οδηγεί στο Tris Το λιμάνι Μπουκς. Υπάρχουν πολλές παραλίες στην ακτή.

Το νησί έχει τη δική του φυλή σκυριανών πόνι.

Το νησί πήρε την ονομασία του από το άγριο πετρώδες έδαφός του. «Σκίρον» ή «σκύρον» σημαίνει «συντρίμμια πέτρας».(Το νησί είχε τη φήμη για την διακοσμητική του πέτρα.)

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θησέας πέθανε στη Σκύρο όταν ο τοπικός βασιλιάς, Λυκόμαδες, τον πέταξε από ένα βράχο. Το νησί είναι επίσης γνωστό στους μύθους ως τόπος από όπου ο Αχιλλέας έφευγε για την Τροία αφού ο Οδυσσέας τον ανακάλυψε στο γήπεδο των Λυχομήδεων. Ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, προέρχεται από τη Σκύρο (ή τη Σκύρο, όπως μεταφράζεται μερικές φορές), όπως αναφέρει το έργο του Σοφοκλή, Φιλοκτήτη (γραμμή 239). Ένας μικρός κόλπος που ονομάζεται Αχίλι στην ανατολική ακτή του νησιού λέγεται ότι είναι ο τόπος από όπου έφυγε ο Αχιλλέας με τους Έλληνες ή μάλλον όπου ο Αχιλλέας προσγειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός καταιγισμού που έπληξε τον ελληνικό στόλο μετά από μια αποτυχημένη αρχική αποστολή που κατέφυγε στην Μυσία.

Στο γ. 475 π.Χ., σύμφωνα με τον Θουκυδίδη (1.98), ο Κίμων νίκησε τους Δολοπείς (αρχικούς κατοίκους) και κατέκτησε ολόκληρο το νησί. Από εκείνη την ημερομηνία, οι Αθηναίοι άποικοι το αποικίζουν και έγινε μέρος της Αθηναϊκής Αυτοκρατορίας. Το νησί βρισκόταν στη στρατηγική εμπορική διαδρομή μεταξύ της Αττικής και της Μαύρης Θάλασσας (η Αθήνα εξαρτιόταν από τις προμήθειες σιτηρών που έφτανε μέσω του Hellespont). Ο Κίμων ισχυρίστηκε ότι βρήκε τα ερείπια του Θησέα και τα επέστρεψε στην Αθήνα.

Το 340 π.Χ. οι Μακεδόνες ανέλαβαν το νησί και την κυριαρχούσαν μέχρι το 192 π.Χ., όταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β της Μακεδονίας και οι Ρωμαϊκές Ρεπουμπλικανικές δυνάμεις το αποκατέστησαν στην Αθήνα.

Μετά την Τέταρτη Σταυροφορία του 1202-1204, το νησί έγινε μέρος του τομέα της Γερεμίας Ghisi.

Ρούπερτ Μπρουκ, ο διάσημος Άγγλος ποιητής, είναι θαμμένος στη Σκύρο, αφού πέθανε επί ένα γαλλικό νοσοκομείο-πλοίο αγκυροβολημένο στα ανοικτά του νησιού στις 23 Απριλίου 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Παρόντες στην κηδεία Μπρουκ το ίδιο απόγευμα, ήταν ο Patrick Shaw-Stewart και William Denis Browne.

Το 1941 ο ποιητής Πούλιτζερ, Karl Shapiro, έγραψε το ποίημα Σκύρος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο έβαλε στη Σκύρο “γιατί ήταν ένας φόρος και ειρωνεία στον Rupert Brooke”.

Το 1963 ιδρύθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου, με τα εγκαίνια να γίνονται 10 χρόνια αργότερα το 1973. Το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς ιδρύθηκε το 1964 – ένα από τα πρώτα τοπικά μουσεία λαογραφίας που λειτουργούν στην Ελλάδα.